tisdag 17 januari 2023

Tre riktigt bra ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag gillar att dela med mig av tips på riktigt bra ungdomsböcker. I det här inlägget kommer jag att skriva om två böcker som jag läste i slutet av 2022 och inte hunnit skriva om här på bloggen än, Adios hockeyhora av Kristina Falk och Yani av Nora Khalil. Dessutom kommer jag att berätta om Whiteout som jag läst alldeles nyligen.

Adios hockeyhora av Kristina Falk var en av de allra bästa böckerna jag läste 2022. Vi läste den tillsammans med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade upptäckt boken. Den handlar om Elsa som har flyttat till sin pappa efter att ha varit med om en hemsk händelse där hon bodde tidigare. Nu har hon bytt namn och börjat ett nytt liv. Det är sista terminen på gymnasiet och i den nya klassen träffar hon Leo. Han är fotbollskillen som inte är i skolan så ofta och som skriver brev till någon. De dras till varandra men går det att ha ett förhållande när det finns många hemligheter och lögner. Boken är skriven ur både Elsas, Leos och Ines perspektiv. Ines är som är Leos kompis och en udda fågel i klassen. Även hon visar sig ha hemligheter. Berättelsen handlar om kärlek och är stundvis en vacker kärlekshistoria. Men kärleken det handlar om är inte enkel. Varken Elsa eller Leo berättar allt för varandra och de snurrar in sig i lögner. Boken är otroligt händelserik och kapitlen är korta. Kristina Falk är en mästare att få en att hela tiden vilja läsa vidare. Trots de 368 sidorna läste jag ut boken på bara några dagar. Jag fick sätta band på mig för att inte läsa ut boken direkt. Berättelsen berör, engagerar och är otroligt spännande. Jag gillar också att den riktar sig till lite äldre tonåringar men även fungerar att läsa som vuxen. När jag hade läst ut boken ville jag ha mer och satte direkt tänderna i Kristina Falks debutroman En gång slockna alla stjärnor som även den är en tung och gripande roman men som samtidigt är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa i. Letar du efter en riktigt bra ungdomsbok skulle jag verkligen rekommendera Adios hockeyhora. Jag tror att många ungdomar skulle gilla den.

Yani av Nora Khalil nominerades till Augustpriset 2022 och den är verkligen värd sin nominering. Boken handlar om Rayan som går i nian på en skola i Alby. Han har sina bästa kompisar Caspian och Amir. De går i skolan och hänger på fritidsgården tillsammans. Allt är som vanligt och livet rullar på men så förändras allt. Amir får ett utvisningsbesked som säger att han ska skickas tillbaka till Irak. Det är det värsta som skulle kunna hända och Rayan och Caspian gör allt för att Amir ska få stanna. Det handlar om att vara ung och om hur det är att leva på en plats som Alby. Yani är skriven med ett språk som känns autentiskt för hur ungdomar i ett utanförskapsområde pratar och det är en viktig bok som gör att fler perspektiv får höras. Det är en bok som riktar sig till ungdomar och jag imponeras verkligen av Nora Khalil som endast är några år äldre än mig och lyckats skriva en fantastisk roman som dessutom nominerats till Augustpriset. 

För ett tag sedan läst jag Blackout, en bok skriven av ett flertal amerikanska ungdomsboksförfattare som tillsammans gått ihop för att skriva en bok. Den bestod av kortare berättelser som alla utspelade sig i New York under ett strömavbrott och på ett eller annat sätt hörde ihop. Jag var måttligt imponerad av boken och hade egentligen inte tänkt läsa uppföljaren Whiteout men är glad att jag ändå gjorde det. Whiteout utspelar sig under en snöstorm och vi får i olika delar av boken följa olika karaktärer. Det handlar om Stevie som gjort bort sig framför sin flickvän Sola och har fram till midnatt på sig att säga förlåt, annars är det slut. Alla de andra karaktärerna har någon form av koppling till Stevie och ska hjälpa henne att överraska Sola så att allt kan ställas till rätta igen. Det är en mysig berättelse och jag gillade vissa delar av boken mer än andra. Man får lära känna de olika karaktärerna och det är fina berättelser om vänskap och kärlek. Enligt mig är Whiteout bättre än Blackout och jag gillar verkligen konceptet där flera författare tillsammans väver ihop en historia.

Tre tips på ungdomsböcker alltså. Vilken blev du mest nyfiken på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar