söndag 23 juni 2019

Hålla andan och Drömlistan - två stora läsupplevelser

Två av årets bästa läsupplevelser är böcker jag läst nyligen. Drömlistan av franska Julien Sandrel som verkligen överraskade mig och Hålla andan av Flora Wiström som jag länge längtat efter att läsa och som inte gjorde min besviken. 

Hålla andan av Flora Wiström handlar om Mina vars syster Daria är försvunnen. Det är sommar och varje dag cyklar Mina till simhallen där Daria som är elitsimmare spenderat all sin tid. Men vart är Daria nu? Varför är hon försvunnen? Vilka hemligheter bär hon på? I boken beskriver Flora Wiström ämnen som sexuell makt, prestationsångest och relationen mellan syskon på ett fantastiskt sätt. Mycket sägs mellan raderna och boken ger mig många olika tankar. Hålla andan är en mörk och tung bok men samtidigt njuter jag av att läsa den. Boken är sparsmakat skriven, som om varje ord är väl valt. Sättet Flora Wiström beskriver saker på och hur hon använder liknelser får mig att vilja skriva lika bra. Hålla andan är olik författarens tidigare bok Stanna på många sätt. Men hon visar ännu en gång vilken skicklig författare hon är och jag ser fram emot att läsa mer av henne i framtiden.

Drömlistan av Julien Sandrel var en bok jag inte visste så mycket om innan jag började läsa den. Men den överraskade mig med att vara en helt fantastisk bok. Den handlar om Thelma och hennes tolvåriga son Luis som bor i Paris och ska gå ut för att äta brunch. Sonen blir påkörd av en lastbil och hamnar i koma. De vet inte om han kommer överleva och läkarna säger att de ska vänta i 30 dagar för att se om hans tillstånd förbättras. Thelma hittar en bok där Luis har skrivit ner sina drömmar och saker han vill uppleva. Hon bestämmer sig för att under de här dagarna av väntan uppleva alla sin sons drömmar i hopp om att det ska ge honom kraft att ta sig ur sitt komatillstånd. Drömlistan är en väldigt sorglig bok om en svår period i de här karaktärernas liv men samtidigt är boken otroligt underhållande, kärleksfull och rolig. Relationen mellan de olika personerna i boken beskrivs på ett så bra sätt och Thelma upplever många knasiga saker. Hon åker till exempel till Tokyo, springer ett lopp och går på en intensivkurs i fotboll. Hennes tolvåriga sons drömmar kan vara svåra att uppleva när man snart är fyrtio år men på vägen möter hon nya människor som stöttar henne. Vill du läsa en riktigt fin roman under sommaren är det den här du ska välja!

Det är så härligt att hitta böcker man verkligen gillar och jag hoppas att du också blev sugen på att läsa någon av böckerna jag tipsade om idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar