tisdag 4 juni 2019

Min bästa tips på deckare för barn

När jag var 10-12 år var deckare min absoluta favoritgenre att läsa om. Jag älskade böcker om spännande fall och barn som löste brott. Dessutom var jag med i Deckarklubben biblioteket hade och min dröm var att jobba som kriminaltekniker. Nu har jag ändrat bana och blivit mer lättskrämd, men att läsa deckare är nostalgi för mig. Under den här perioden i mitt liv läste jag väldigt mycket. Eskilstuna stadsbibliotek har Lilla deckarbiblioteket som är ett rum fyllt av deckare för barn och dit gick jag och lånade bok efter bok tills det inte fanns så många kvar. Nu läser jag sällan deckare, dels för att jag har läst så många av de som finns men också för att jag blivit äldre och det inte finns så många deckare för ungdomar. Det är barndeckare och det är vuxendeckare, men det finns inget mellanting. Jag tror också att deckare för äldre är lite mer läskiga och jag är ju väldigt lättskrämd. Har du något tips på en deckare får du gärna lämna det i kommentarsfältet. Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa deckartips! Petrinideckarna av Mårten Sandén:Det här är en serie på 16 böcker som handlar om tvillingarna Peter och Petra och deras kompis Lucy som tillsammans har deckarklubben Hemliga ögat. Böckerna berättas ur Peters perspektiv och de utspelar sig för det mesta i Lund. Petra älskar att spana på mystiska personer och det gör de ofta tillsammans vilket leder till att de dras in i spännande fall att lösa. Böckerna har en perfekt blandning mellan spänning och vardag! De var mina favoritböcker när jag var 12 år och när jag nu läst om några av böckerna tycker jag fortfarande om dem!

Sub Rosa detektiverna av Veronica von Schenk:Den siste tsarens hemlighet, Kapten Fiennes skatt och Det japanska husets förbannelse heter böckerna i trilogin som handlar om syskonen Milo och Vendela. De bor i den fiktiva staden Elm och löser olika fall. Alla fallen handlar om historia på något sätt och man lär sig mycket samtidigt som de är otroligt spännande. Historian blandas in i berättelserna på ett bra sätt och jag minns att jag tyckte det var intressant att läsa böckerna.
Zäta-böckerna av Elsie Petrén:En serie som jag älskade för några år sedan är serien om Zäta som löser olika spännande fall. Jag minns särskilt en av böckerna som utspelade sig på Mallorca. Böckerna om Zäta är väldigt spännande och har också de en bra blandning mellan spänning och vardag.
Okulus av Johanna Venho: Det här är en deckarserie som utspelar sig i Finland om jag inte missminner mig. Det är några barn på en ö som startar en detektivbyrå. Riktigt spännande och intressant att läsa böcker från Finland.
Dalslandsdeckarna av Pia Hagmar:Dalslandsdeckarna är en lång serie med lättlästa böcker som handlar om ett gäng barn som löser olika brott. Serien utspelar sig på olika platser i Dalsland och jag kommer ihåg att jag fullkomligt slukade den när jag var lite yngre. De är lagom spännande och otäcka och jag gillar att det är ett lite större gäng barn som man får följa i de här böckerna.
Tidningsdeckarna av Arne Norlin:De här böckerna handlar om tre barn som har en tidning tillsammans och också råkar ut för spännande äventyr och fall att lösa. Jag tyckte jättemycket om de här böckerna som barn och minns att det var roliga att läsa om hur det går till att göra en tidning. Samtidigt är böckerna väldigt spännande och underhållande att läsa!
Har du läst någon av de här böckerna? Vilket är ditt bästa deckartips?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar