onsdag 11 mars 2020

Månbåten

Böcker är magi och att läsa Ingrid Jönssons nya ungdomsbok Månbåten var en magisk upplevelse. Jag har läst alla Ingrid Jönssons böcker och aldrig blivit besviken på dem. Hon är duktig på att skriva lättlästa böcker för yngre barn, spännande böcker för mellanåldern och fina böcker för ungdomar. Eftersom ungdomsböcker är bland det bästa jag vet ville jag såklart läsa Månbåten som är Ingrid Jönssons nya bok för ungdomar.

Månbåten utspelar sig i Mocambique och är skriven av Anabela och Isabellas perspektiv. Anabela kommer från en fattig familj i Mocambique och drömmer om att bli konstnär. Hon har varit med om något hemskt och försöker ta sig till sin morfar i Vila Ingowe för att få hjälp av honom. Till Vila Ingowe har Isabella flyttat med sin pappa och lillebror. Under året i Afrika hoppas Isabella på att få en nystart men hennes pappa har blivit helt annorlunda sedan hennes mamma dog. 

Det var spännande att läsa en bok som utspelar sig i Mocambique och genom boken lära känna landet ur två olika perspektiv. Det är viktigt att läsa böcker som utspelar sig i olika delar av världen tycker jag. Jag lärde mig mycket om Mocambique och hur det kan vara att leva där, speciellt som flicka, genom att läsa Månbåten. 

Till en början hade jag lite svårt att komma in i boken men när jag väl hade gjort det flöt läsningen på. Jag hade väntat mig att Månbåten skulle vara en vardaglig berättelse och det var det till viss del. Men boken överraskade mig verkligen med att vara en riktigt spännande och actionfylld berättelse. Det var en positiv överraskning och ibland var det svårt att släppa boken för den var så spännande!

Månbåten är en bok om vänskap och att hitta sin egen tvillingsjäl. Ett ämne som jag aldrig tröttnar på att läsa om. Jag gillade verkligen att läsa om Anabela och Isabella och hur de i boken lär känna varandra. Båda drömmer om att måla och bli konstnärer vilket både för dem närmre varandra och uppbringar avundsjuka. Trots att de är uppväxta i olika delar av världen kämpar de för samma saker och drömmer om att själva få välja vad de ska göra i framtiden.

Ingrid Jönsson har skrivit en bok med många bottnar. Förutom vänskap, utsatthet och avundsjuka behandlar boken ämnen som sorg, föräldrarelationer och att växa upp. Allt detta samlat i en fartfylld och spännande berättelse fylld av magi. Jag tycker verkligen att alla, både ungdomar och vuxna, ska läsa Månbåten. Den ger underhållning, lärdomar och nya tankar. Dessutom går 50 % av Ingrid Jönssons inkomster på boken till flickors utbildning i Lifidzi, Mocambique. 

Titel: Månbåten
Författare: Ingrid Jönsson
Förlag: Kikkuli förlag
Åldersgrupp enligt mig: från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar