onsdag 4 mars 2020

Tre nya bilderböcker

Jag har läst tre nya, bra och fina bilderböcker som jag idag tänkte berätta om!

Bojan och ambulansen är en ny bilderbok om fordon av Johan Anderblad och Filippa Widlund. Den här gången handlar det om ambulansen. Det är kväll och Bojan ska snart gå och lägga sig. När han leker i sitt rum och hoppar från sin säng gör han illa sig i benet. Men som tur är behöver Bojan inte åka ambulans. Bojans mamma berättar för honom om ambulansen för hon har nämligen jobbat som ambulanssjuksköterska. I sina böcker om fordon blandar Johan Anderblad fakta med en spännande berättelse. Böckerna är också fint illustrerade av Filippa Widlund. Jag gillar verkligen Bojan och hans mamma som karaktärer och det är väldigt roligt att det är en kvinna som har arbetat med många olika fordon. Böckerna om Bojan har komponenter som passar både för barnen och den vuxna läsaren. I illustrationerna gömmer sig roliga detaljer och berättelsen berättas lika mycket i bild som i text. Läs Bojan och ambulansen för barn som vill lära sig mer om hur ambulansen fungerar eller helt enkelt barn som vill läsa en bra bok!

Det pyttelilla spöket och den stora längtan är en bilderbok skriven av Brita Staal och illustrerad av Nikki Schmidt. Den handlar om det pyttelilla spöket som längtar efter snö. Men så får han veta att jorden håller på att förändras och bli varmare på grund av att människorna vill ha massor av saker. Det pyttelilla spöket bestämmer sig för att försöka göra något åt detta och påverka människorna så att de börjar längta efter snö istället för saker de egentligen inte behöver. Jag skulle beskriva Det pyttelilla spöket och den stora längtan som en modern saga. Boken tar upp klimatfrågan på ett bra sätt för barn och jag tror att boken kan starta en viktig diskussion om man läser den tillsammans. Det är en spännande berättelse samtidigt som man kan lära sig något. Boken har lite mer text än en vanlig bilderbok och därför tycker jag att den passar bra även för barn upp i lågstadieåldern. 

Körsbärsprinsen som är skriven av Sofia Dorotea Svensson och illustrerad av Mikaela Nordlund. Även det är en bilderbok med lite mer text. Boken handlar om Casper som rider runt på en tupp i landet bakom ögonlocken. Han letar efter sitt tvillingträd så att han kan bli lika stor som pappakungen. Det här är också en spännande berättelse som skulle kunna beskrivas som en modern saga för barn. Boken har ett viktigt budskap om att vara sig själv och är fint skriven. Dock gjorde den inte lika stort intryck på mig som de andra två bilderböckerna, men det är helt klart en läsvärd bok.            

Bojan och ambulansen
Författare: Johan Anderblad
Illustratör: Filippa Widlund
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: från 3 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Det pyttelilla spöket och den stora längtan
Författare: Brita Staal
Illustratör: Nikki Schmidt
Förlag: NA förlag
Åldersgrupp: 3-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Körsbärsprinsen 
Författare: Sofia Dorotea Svensson
Illustratör: Mikaela Nordlund
Förlag: NA förlag
Åldersgrupp: 3-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar