lördag 14 mars 2020

Ju mer jag läser om Astrid Lindgren desto mer faschinerad blir jag

I slutet av förra året läste jag Kerstin Kvints bok Astrid och jag. Kerstin Kvint arbetade som Astrid Lindgrens sekreterare under 50 år och har i den här boken berättat om sina upplevelser av Astrid Lindgren. När jag läste den blev jag om möjligt ännu mer fascinerad av Astrid Lindgren som människa och beslöt mig för att läsa Jens Andersens biografi Denna dagen, ett liv som jag länge velat läsa. 

I Astrid och jag beskriver Kerstin Kvint sitt 50-åriga arbetsliv tillsammans med Astrid Lindgren i kronologisk ordning från 1952-2002. Kerstin Kvint lärde känna Astrid när hon började arbeta på Rabén & Sjögren som mycket ung och blev sedan Astrid Lindgrens sekreterare. Hon hjälpte Astrid med mycket, speciellt att svara på alla de brev som den stora författaren fick. Senare började Kerstin Kvint också sälja Astrid Lindgrens olika böcker till andra länder. I Astrid och jag är foton, text och citat blandade och boken berättar om Kerstin och Astrids långa arbetsliv tillsammans. Hela boken var så intressant att läsa att läsning bara flöt på och vips var boken slut. Det var väldigt häftigt att läsa om Kerstin Kvints relation till Astrid Lindgren och spännande att läsa om allt de varit med om tillsammans. Gillar du Astrid Lindgren är Astrid och jag definitivt en bok du ska läsa!

Denna dagen, ett liv av Jens Andersen lyssnade jag på som ljudbok. Det är en biografi över Astrid Lindgren som handlar om hela hennes liv återgett genom brev, dagböcker och samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Mycket av Astrid Lindgrens liv kände jag igen sedan tidigare men det var ändå intressant att lära mig mer om hennes liv och höra om det i en ny tappning. Det är en gedigen biografi med mycket information som är väl samlat och bra skrivet. Jag lyssnade på den lite i taget vilket var klokt då den är ganska lång och innehåller väldigt mycket. Astrid och jag var mer en personlig upplevelse om Astrid Lindgren som person medan Denna dagen, ett liv var mer övergripande över hela hennes liv. 

Har du inte redan läst dessa två böcker om Astrid Lindgren rekommenderar jag dem starkt! Jag vill också tipsa om podcasten Astrid - Ett liv som är en podcast i fem delar om Astrid Lindgrens liv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar