söndag 13 januari 2019

Två riktigt bra boktips

På senaste tiden har jag läst två riktigt bra böcker som jag gärna vill tipsa er om. Det är två böcker som verkligen har överraskat mig och har varit fantastiska läsupplevelser! 

Den första boken jag vill tipsa om är En bön för de stulna av Jennifer Clement. Den läste jag första gången för ungefär ett år sedan eftersom att vi skulle läsa den i min bokcirkel. Jag minns att jag inte var särskilt taggad på att läsa den men att jag ändå tyckte att den var ganska bra. I slutet av 2018 läste jag om boken eftersom att vi skulle läsa den i svenskan på skolan. Då läste jag boken på ett helt annat sätt och blev överväldigad över hur bra den faktiskt är. Boken handlar om Ladydi som lever under svåra förhållanden på landsbygden i Mexiko. Där lever kvinnorna ensamma med sin barn eftersom att männen stuckit. Där görs flickorna fula och göms i gropar i marken för att inte bli kidnappade. Runt omkring dem finns drogkarteller och det är inte alltid det kommer någon lärare till byn som kan undervisa barnen. Det är verkligen en gripande berättelse som jag berördes mycket av och genom att läsa den på ett annat sätt blev det en mycket starkare läsupplevelse den här gången jag läste den. Boken har ett fantastiskt språk. Om det inte hade varit skolans bok jag läste ur hade jag strukit under flera rader på varje sida med vackra formuleringar och gripande meningar. En bön för de stulna är fin, spännande och gripande på samma gång. En bok jag verkligen tycker att alla ska läsa både för att lära sig om hur det kan vara att leva som flicka i Mexiko men också för att det är en fantastisk berättelse. 

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli är den andra boken jag vill berätta om i det här inlägget. Den boken lånade jag på biblioteket lite på måfå för att jag inte visste vad jag skulle låna och det är jag väldigt glad över. Jag hade inte alls några förväntningar på att jag skulle tycka om den men ju mer jag läste desto mer gillade jag den. Boken handlar om Molly som har varit kär många gånger med det har inte lett till något. Hennes tvillingsyster Cassie blir tillsammans med en tjej som heter Mina och hon har en snygg killkompis som det skulle vara perfekt om Molly blev tillsammans med. Då skulle systrarna kunna fortsätta vara lika tajta som de varit innan. Men där Molly jobbar finns Reid som får hjärtat att slå lite fortare. Fördelen med olycklig kärlek är en så bra bok som verkligen tar upp nya perspektiv som ungdomsböcker sällan är skrivna ur. Molly är rädd för att gå in i ett förhållande eftersom att hon tror att ingen ska gilla henne för att hon är tjock. Hon har varit kär ett tjugotal gånger men inte vågat ta det vidare och har lågt självförtroende till följd av elaka kommentarer hon fått. Dessutom handlar boken mycket om att växa upp och hur livet och olika relationer förändras. Jag tror att många kan känna igen sig mycket i hennes tankar och rekommenderar verkligen den här boken till alla som är 15-18 år. Jag tyckte det var en så mysig, fin och medryckande bok. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken eftersom att jag hela tiden ville veta vad som skulle hända härnäst.

En bön för de stulna och Fördelen med olycklig kärlek är två böcker som jag verkligen tycker att ni ska läsa! Jag tyckte jättemycket om dem!

2 kommentarer: