torsdag 24 januari 2019

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen är den tredje fristående delen i Erika Svernströms serie om surtanten Brigitta som när hon fick en fotboll i huvudet av grannbarnen blev snäll och nu tillsammans med barnen kämpar mot den elaka Lennart von Spetsnäsa. I den här boken ordnas en fin fest och Markus som är ett av barnen i boken. En av gästerna på festen ska få följa med till rymden med astronauten Kristoffer Fågelsång. Markus hoppas såklart på att det är han som ska få göra det och det gör Lennart von Spetsnäsa också. När barnen och Birgitta upptäcker att Lennart har fuskat för att det ska bli han som ska få åka med på rymdfärden bestämmer de sig för att hämnas på honom. 

Böckerna om Surtanten Birgitta är otroligt roliga, knasiga och underhållande! Perfekt för alla 9-12 åringar som vill läsa en rolig bok. Men jag tror också att de skulle passa perfekt som högläsning. Både vuxna och barn kan ha roligt till böckerna och något jag gillar med dem är att de både handlar om pensionärer och barn. Det gör böckerna annorlunda mot många andra böcker. Men det gör också böckerna väldigt roliga att läsa. Karaktärerna är fantasifullt gjorda och har fyndiga namn. Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen innehåller mycket lek med ord. Christer Fuglesang blir Kristoffer Fågelsång och Per Gessle blir Per Gödsel. Detta är något som gör böckerna humoristiska både för barn och vuxna. 

Förutom att böckerna är roliga och fantasifulla är de också väldigt spännande. Det händer saker hela tiden och man vill veta hur det ska gå för barnen och Birgitta. Även om boken är väldigt skojig och knasig finns det också en djupare del av handlingen. Det handlar om att vara ond och god, om vänskap och kärlek och hur människor kan förändras. 

Jag tycker att man ska läsa Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen om man vill ha en rolig bok att fly ifrån verkligheten med en stund. 

Titel: Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen
Författare: Erika Svernström
Illustratör: Sara N Bergman
Åldersgrupp: 9-12 år
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar