tisdag 29 januari 2019

Att upptäcka nya författrskap och genrer

Sakta men säkert har jag börjat ta mig in på området skönlitterära böcker för vuxna. Lite då och då har jag läst den typen av böcker och försökt komma fram till vad jag gillar. Det är lite som att upptäcka läsandet på nytt. En hel värld finns att utforska. I december läste jag 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund som är en feelgood bok. Jag läste den som en adventskalenderbok, ett kapitel om dagen. Den var så fin, bra och mysig att jag kollade upp vad Jenny Fagerlund skrivit mer. Och nu, i januari, har jag även hunnit plöja hennes två tidigare böcker Med hälsning från Båstad och Drömstigen. Det är en så fantastisk känsla, at läsa en bok som man verkligen älskar, och sedan fortsätta med resten av författarens utgivning. 

Drömstigen Jenny Fagerlunds debutroman som är utgiven av Harlequin förlag/Harper Collins Nordic. Boken handlar om journalisten Rebecka som lägger all sin tid på karriären, något som hennes man inte verkar förstå. En dag börjar hennes gamla pojkvän från när hon var ung jobba på sammaredaktion och saker ställs på sin spets. Drömstigen är den av Jenny Fagerlund böcker som jag läste senast och tyckte mycket om den även om jag nog gillade de andra två böckerna bättre. Det är en intressant berättelse där även ett adoptionsdrama vävs in och boken är svår att släppa när man väl kommit in i den. 

Med hälsning från Båstad är nog den av Jenny Fagerlunds böcker som jag gillade allra bäst. Den gavs ut i somras och jag är verkligen imponerad att hon hunnit skriva både den här boken och 24 goda gärningar under 2018. Även den här boken handlar om en journalist, men den här gången heter hon Linda. Hon har fått ett jobb i London och ska åka dit till sommaren och börja jobba på en högt uppsatt tidning. Äntligen har hon fått lite uppmärksamhet och äntligen kanske hon kan göra sina föräldrar nöjda. Men så får hon ett samtal som vänder upp och ner på hela hennes plan. Jobbet har blivit indraget. Linda bestämmer sig för att spendera sommaren hos sin moster i Båstad och låtsas att hon är i London. Där är tennisveckorna igång och hon börjar nysta i sin familjs förflutna. Med hälsning från Båstad har verkligen en så intressant handling. Många kanske tänker att feelgood och romance är förutsägbara böcker med en platt handling, och så kan det säkert vara, men Jenny Fagelunds böcker har verkligen en komplex uppbyggnad. Den här boken är spännande, romantisk, sorglig och glädjefylld. Jag rycktes verkligen med i handlingen och längtade hela tiden efter att få fortsätta läsa. 

24 goda gärningar läste jag som sagt i julas och den gavs ut strax innan jul av Norstedts, likt den tidigare boken. Den handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan och efter det har hon inte riktigt kunnat gå vidare. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. 24 goda gärningar är mysig läsning som ger mycket kärlek. Samtidigt som det är en feelgood-bok finns det något mörkt och sorgligt i den också. Boken fick mig att fundera på livet och döden och också bli inspirerad att göra något gott för mina medmänniskor.

Med detta nya författarskap har jag alltså utforskat en nya genre och kommit fram till att det egentligen inte är så stor skillnad på en bok för unga och för vuxna. Men kanske är det just feelgood och romace som kommer att bli min genre när det kommer till vuxenböcker. Jag rekommenderar verkligen dig att läsa Jenny Fagerlunds böcker. De är fantastiska! Om du har något tips på en liknande bok som jag skulle gilla får du gärna lämna en kommentar. Det ska bli roligt att utforska den här genren och böcker för vuxna ytterligare. Men jag ska för all del inte släppa barn och ungdomsböckerna. För det allra bästa med att bli äldre är trots allt att kunna njuta av all sorts litteratur. 

2 kommentarer:

  1. Jag kan rekommendera "Inte för nära" och "Bränn alla broar" om du vill ha feelgood med lite mer djup.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för nära har jag länge velat läsa men Bränn alla broar har jag inte hört talas om, den ska jag kolla upp! Tack för tips!

      Radera