torsdag 3 januari 2019

Läst i december

December har varit en månad fylld av julförberedelser, julkonsert, lucia, min födelsedag, julfiranden och till sist ett mysigt jullov och nyårsafton. Utöver allt detta har jag också hunnit läsa massor. Nu tänkte jag berätta om böckerna jag läste den sista månaden 2018. 

Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K Rowling var den första boken jag läste ut i december. Jag hade som mål att läsa klart Harry Potter-serien under 2018 och det är jag glad att jag klarade. Det jag gillade med den serien var att de hade en spännande handling och utspelade sig i skolmiljö. Det är verkligen bra böcker men jag fastnade inte totalt för serien som många andra gjort. Här kan du läsa mitt inlägg med mina tankar om bokserien.

Jul i stallet av Astrid Lindgren är en så fin bok som jag läser nästan varje jul. Den handlar om en mamma som berättar för sitt barn om den allra första julen. Det är en jättefin berättelse som påminner en om varför vi firar jul och boken är så fint illustrerad av Lars Klinting.


Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är också en sådan där bok som jag läser varje jul. Den handlar om när Lisabet är i stan och ska handla julklappar med Alva. Då blir hon utmanad av ett annat barn att åka med bakpå en släde och kommer långt bort hemifrån. En jättefin och julig bok!

Tomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther är en annan julig bok som jag läste i december. Det är Astrid Lindgrens tolkning av dikten Tomten av Viktor Rydberg och en jättefin bok. 

Snart sover du: ett års god natt Haddy Njie och Lisa Aisato är en bilderbok om olika årstider. Den är jättefint skriven och har otroliga illustrationer. Lisa Aisato är en av mina favoritillustratörer, hon gör fantastiska bilder. 

En bön för de stulna av Jennifer Clement läste jag om eftersom att vi skulle läsa den i svenskan på skolan. Jag tyckte den var helt okej första gången jag läste den men nu när jag läste den på ett annat sätt tyckte jag jättemycket om den. Boken handlar om hur det är att leva som flicka i Mexico och är vackert skriven och väldigt gripande.

Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn är även det en bok jag läst om i december. Vi skulle prata om den med min bokcirkel och därför ville jag läsa om den. Det är en julig bok med en intressant handling där två personer har kontakt via en anteckningsbok. 

Snöstorm och kanelhjärtan av Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson och Jesper Tillberg är en bok med fyra juliga berättelser. Det är snöstorm och dagen innan julafton och de olika personerna i berättelserna dabbas på olika sätt. En mysig, julig, mystisk och spännande bok. 

Veterinär Vims. Pluttifanternas hjälte av Tanja Matila har jag länge haft i min läshög och under december blev den äntligen läst. Det är en bok för 6-9 år som handlar om Vetierinrä Vims som hjälper olika djur i fara, den här gången är det pluttifanterna som behöver hjälp. 

Maja och jullovsmysieriet av Anna-Carin Collin är en spännande bok för mellanåldern som handlar om Maja som flyttar till ett stort slott där märkliga saker händer. Perfekt jullovsläsing!

Sagor från Mumindalen av Alex Haridi och Cecilia Davidsson innehåller tre nytolkningar av Tove Janssons Muminberättelser. Jag har länge velat läsa mer om Mumintrollen och tänker att jag borde ha lite bättra koll på Mumin eftersom att jag ju samlar på Muminmuggar. Då är de här nytolkningarna som Bonnier Carlsen ger ut perfekta! Och de har otroligt fina illustrationer.


En klurig jul av Ingerlin Angerborn och Per Gustavsson är Rabén & Sjögrens adventskalenderbok för 2018. Den handlar om Rutan som stöter på Otto från planeten Klurius som hon hjälper att komma hem. Vi läste boken här hemma under hela december och den var bra och mysig men gjorde mig ändå lite besviken. 

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund läste jag också som en julkalender. Jag tyckte jättemycket om berättelsen om Emma som ska göra en god gärning för varje dag i december och ser fram emot att läsa mer av Jenny Fagerlund 2019. 

Madicken av Astrid Lindgren blev jag sugen på att läsa efter att ha läst Titta, Madicken, det snöar! så den tog jag mig an och kunde sedan också styrka en av böckerna på min läsa Astrid Lindgren-utmaning. Som alla andra böcker av Astrid Lindgren var den fantastisk!

Det bästa jag vet av Ulf Stark är en samlingsvolym med olika berättelser av Ulf Stark som jag fick i julklapp. Den började jag läsa någon dag efter jul och det var väldigt roligt att få läsa berättelser och dikter av Ulf Stark som jag inte läst tidigare. 

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato är en bok om en flicka som vill rädda böckerna på biblioteket som ingen läser och ska förstöras. Det är en fin berättelse som handlar mycket om kärleken till böcker och den han jättefina illustrationer. 

Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli lånade jag lite på måfå från biblioteket och jag hade inte så stora förväntningar på den. Men ju mer jag läste desto mer tyckte jag om den. Det blev den sista boken jag läste 2018 och en riktigt bra sådan. Boken handlar mycket om kärlek, vänskap och systerskap, en perfekt bok för mig helt enkelt!

Det här inlägget tog en stund att skriva, det var många böcker att berätta om! Jag är väldigt nöjd över läsningen i december och läsningen överlag 2018. I januari ska jag läsa Dumplin' av Julie Murphy, Banbrytande badassbrudar av Mackenzi Lee, Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson av Frank Cottrell-Boyce. Sedan får vi se vilka böcker det blir! 


2 kommentarer:

  1. Så många mysiga böcker du har läst. Böckerna av Astrid Lindgren är ju så perfekta att läsa inför jul, med julförberedelser precis så som man vill ha dem. Jag gillar att se filmerna också, till jul de scener som handlar om jul och till påsk de som handlar om påsk, som när Lottas mamma byter gardiner just för att det är påsk, gör någon det nuförtiden? Mysigt är det i alla fall :) God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Astrid Lindgrens julskildringar är fantastiska! Jag gillar också filmerna, tittade på Astrid Lindgrens jul igår faktiskt! God fortsättning till dig också!

      Radera