onsdag 22 januari 2020

Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag

Att Sanna Larén är duktig på att skriva om svåra ämnen för barn fick jag klart för mig när jag läste hennes tidigare bilderbok Billie Lou och Lille Bo på begravning som handlar om döden. I den nya boken Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag behandlas samma ämne men på ett nytt sätt. 

Boken handlar om de bästa vännerna Billie Lou och Lille Bo som är ute och cyklar. De möter en tant och hennes katt Ro. Tanten ser ledsen ut och de får veta att det är katten Ros allra sista dag i livet, han är sjuk och måste avlivas. Men Billie Lou och Lille Bo tycker att livets sista dag måste vara en bra dag och bestämmer sig för att se till att Ro får livets sista bästa dag. 

Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag är en bilderbok som innehåller både sorg och lycka, allvar och humor. Sanna Larén berör även i den här boken temat döden, men till skillnad från hennes tidigare bok om Billie Lou och Lille Bo handlar den här boken om ett djur som kommer att dö istället för en begravning av en farfar. Larén beskriver sorgen men också glädjen i att göra något fint för ett djur på ett utomordentligt sätt och hela tiden med glimten i ögat. Samtidigt som boken handlar om något sorglig är den otroligt rolig att läsa. Den är fylld av värme och humor för både barn och vuxna. Här och var finns blinkningar till den vuxna läsaren vilket gör att boken är en fröjd att högläsa och passar lika bra för alla åldrar. 

Illustrationerna i boken är gjorda av Anna Norin. Hon skildrar olika känslor i ansiktsuttrycken hos karaktärerna i boken vilket förstärker känslan oavsett om det handlar om sorg eller lycka. Jag fastnade särskilt för illustrationerna på ett uppslag där Billie Lou och Lille Bo tar med katten Ro och tanten till sitt favoritträd. Där går färgerna i rött och orange och lövens kanter har suddats ut. Det finns många detaljer att upptäcka i illustrationerna och historien berättas lika mycket i bild som i text.

Jag rekommenderar verkligen alla barn och vuxna att läsa Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag. Det är en fin, rolig och sorglig bok om döden att läsa i livets alla skeden.

Titel: Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag
Författare: Sanna Larén
Illustratör: Anna Norin
Förlag: Idus förlag
Åldersgrupp enligt mig: från 3 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar