torsdag 16 januari 2020

Våga längta - en lättläst serie av Anna Ahlund

Anna Ahlund är en av mina favoritförfattare. Jag har älskat henne båda romaner Du, bara och Saker ingen ser som är fina berättelser om kärlek med ett fantastiskt språk. När jag såg att hon skrivit fyra lättlästa böcker i en serie som kallas för Våga längta för Hegas förlag blev jag nyfiken. Jag lyssnade på dem som ljudböcker inlästa av Anna Ahlund själv. Böckerna är lättlästa och riktar sig till ungdomar. Serien består av fyra böcker som alla på något sätt handlar om att våga längta men de handlar om olika karaktärer så de kan läsas fristående. 

Någon annan handlar om Mikael som längtar efter få vara nära någon och att bli kär. Men det är svårt att hitta en person i det verkliga livet. Han har en instagramsida där han lägger upp bilder på fina saker han ser när han går runt i Uppsala. Där får Mikel en kommentar från någon som heter Loe och som känns spännande att skriva med. 

Foto: Anna Ahlund
Lättare i mörkret handlar om Lova och Namir som har varit tillsammans länge. De har försökt ha sex tidigare men det har inte gått så bra. Nu ska Lova sova över hos Namir och hon har bestämt sig för att de ska försöka igen.

Väntat så länge är en bok om Mira som länge varit kär i Julia men aldrig vågat säga något. En dag när det blir brandlarm i skolan råkar de två bli instängda i ett klassrum tillsammans. Ska Mira våga berätta för Julia om sina känslor nu när hon har chansen?


Min tur nu är en bok som handlar om Jonas som är ihop med Leo. Snart är det halloweenfest och Jonas har hittat en fantastisk klänning att ha på sig. Den här kvällen har han bestämt att allt ska bli bra mellan honom och Leo. Men kvällen blir inte alls som Jonas har tänkt sig. Leo verkar inte vara intresserad av honom på samma sätt som han trott men kanske finns det någon annan som ser vem han egentligen är.

Det här är fyra fina berättelser i sann Anna Ahlund-anda. De är mysiga och fint skrivna. Jag gillade den första boken, Någon annan, bäst då det var en väldigt fin berättelse och jag tyckte om att läsa om Mikael när han gick runt och fotade olika platser. Anna Ahlund är verkligen bra på att skapa intressanta karaktärer och beskriva små detaljer som gör berättelserna mer levande. Det visar hon i alla de här böckerna. När man läser de här böckerna ska man vara medveten om att det är mycket sex, men jag tycker att Anna Ahlund skriver den typen av scener på ett bra sätt. Jag gillar också att karaktärernas sexuella läggning inte görs till någon grej. 


Jag rekommenderar verkligen er att läsa eller lyssna på de här böckerna. De passar för ungdomar oavsett om man vill läsa något lättläst eller inte. Jag tyckte inte de märktes att det var meningen att böckerna skulle vara lättlästa annat än att de var korta. Anna Ahlund läser in böckerna väldigt bra som ljudböcker men de kan såklart läsas i fysisk form också. Jag skulle nästan vilja äga böckerna bara för deras fina omslag av Leon Remstedt! Våga längta-serien är riktiga karameller både till utseendet och innehållet! Böckerna passar också att läsa i skolan i högstadiet och gymnasiet och det finns även en lärarhandledning till böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar