fredag 3 januari 2020

Läst i december

Den sista månaden för år 2019 var en riktigt bra läsmånad. Jag läste många julböcker och under jullovet fick jag många böcker lästa. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato är en berättelse i 24 kapitel där tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen i december fram till julafton. Jag tyckte att den var för bra för att bara läsa ett kapitel om dagen i så jag slukade hela de i början av december. Det är en fin och sorglig berättelse om Julian som är orolig för att det inte ska bli någon jul eftersom hans storasyster nyss dött. Han träffar den märkliga flickan Hedvig och dagarna innan julafton blir något alldeles särskilt. Det är en av de bästa böckerna jag läst i år. 

Magisk december av Katarina Genar och Lotta Geffenblad är också det en julkalenderbok. Den handlar om Julia som känner sig ensam men när hon gjort en julstjärna på fritids blir allt annorlunda. En fin och mysig berättelse!

Vi är lajon av Jens Mattsson och Jenny Lucander är en bilderbok som jag fick tips om att läsa på kursen i att skriva barnbokskritik som jag var på i höstat. I december läste jag den och gillade bilderna och den sorgliga berättelsen om ett syskon som blir sjuk.

Trollkarlarna av Mårten Sandén är den nya boken i serien om Petrinideckarna. Det var en av mina favoritbokserier när jag var yngre och därför ville jag såklart läsa de här nya boken när den kom ut. Även i den här boken handlar det om ett spännande fall som Peter, Petra och Lucy försöker lösa. Den här gången några trollkarlar som uppträder och direkt efter varje uppträdande gör inbrott. 

Jul i stallet av Astrid Lindgren och Lars Klinting läser jag varje jul. Det är en bilderbok som handlar om en mamma som berättar för sitt barn om den allra första julnatten då ett litet barn föddes i ett stall. Boken påminner om varför vi firar jul från första början och är en fin berättelse med fina illustrationer.

I väntan på julen av Ulf Nilsson är en bok som innehåller fyra berättelser, en för varje advent.  Jag gillade att berättelserna var väldigt juliga och illustrerade av olika illustratörer.

Hur många fiskar finns det i havet? av Sigrid Nikka och Ingrid Skåre är en superfin bilderbok om ett barn som ställer frågor om olika djur och sig själv. Jag tyckte jättemycket om både berättelsen och bilderna, men mer om den i en kommande recension.

Framtidsfabriken – Balkongfallet av Ingrid Skåre och Maria Norberg är också det en bilderbok men med lite mer text och som passar att läsa i lågstadieåldern. Det är en spännande berättelse som man också kan lära sig saker av.

Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren och Ilon Wikland är min favoritjulbok som jag läser varje jul. Den handlar om när Lisabet åker bakpå en släde och kommer långt bort ifrån stan. Superfina illustrationer och en vintrig berättelse!

En oväntad jul av Nathalie Cox fick jag i födelsedagspresent. Det är en julbok som handlar om en tjej som blir tvungen att bo hos sin kusin som har ett hundpensionat över julen. Det var en underhållande feelgood-bok men inte så julig som jag hoppats att den skulle vara.

Jakten på julen av Anna Helgesson, Mikhael Mikalides och Jonas Andersson blev jag sugen på att läsa efter att ha lyssnat på Barnbokspoddens julavsnitt. Det är en berättelse om fyra tjejer som hjälper en tiggare att hitta ett gömställe till ett ensamkommande flyktingbarn. Jag gillade historien men tyckte att den tyvärr inte den var så välskriven.

Astrid och jag av Kerstin Kvint fick jag i julklapp. Kerstin Kvint jobbade med Astrid Lindgren på Rabén & Sjögren och i den här boken har hon skrivit ner hennes och Astrids berättelse. Väldigt bra bok och jag blir mer och mer fascinerad av Astrid Lindgren som människa ju mer jag läser om henne.

Billie Lou och Lille Bo livets sista bästa dag av Sanna Larén och Anna Norin är den andra bilderboken om Billie Lou och Lille Bo. Även i den hör boken blandas humor och allvar på ett fint sätt!

Modersmål av Mona Monasar är en diktsamling. Jag gillade den mycket! Fint skriven och med ett viktigt budskap!

Kantarellkungen av Jeanette Palm och Sofia Gregersen är en bok om Elmer och hans farfar som är ute i skogen och plockar svamp. Men vad händer när Elmer tappar bort farfar? Superfina, höstiga illustrationer och roligt att läsa Jeanettes debutbok eftersom jag känner henne lite grann.

Mellan oss av Sandra Bejier har jag länge velat läsa och i december blev den äntligen läst. Jag tyckte den var väldigt fint skriven och att boken hade en hög igenkänningfaktor. Dock tappade den lite i slutet vilket var synd, men jag är glad att jag har läst den.

Jag lyssnade också på några ljudböcker under december. Julboken Sju sorters kyssar av Alice Ekström handlar om en konditor. Det är en underhållande feelgood-bok dock inte heller den så julig som jag hade önskat. Sedan lyssnade jag på Magisk jul av Line Therkelsen som är en faktabok om julen utifrån traditioner, myter och folktro. Väldigt intressant! Ljudboken var också bra gjord med musik mellan varje kapitel. Under jullovet såg jag att Anna Ahlunds nya lättlästa böcker i serien Våga längta fanns inlästa av henne själv som ljudböcker. Anna Ahlund är en av mina favoritförfattare och därför lyssnade jag på alla fyra delar Någon annan, Lättare i mörkret, Väntat så länge och Min tur nu. Fina böcker i sann Anna Ahlund-anda! Efter det lyssnade jag på Så himla taskigt! av Cina Freidner. Den har jag velat läsa sedan jag lyssnade på författaren på bokmässan och jag blev glad när jag hittade ljudboken. Boken handlar mycket om hirerakierna i en mellanstadieklass och det kunde jag känna igen mig mycket i. Jag gillade också huvudkaraktären Manda mycket, hon är lite lik Athena i Elin Eks böcker. 

I januari ska jag fortsätta läsa mina julklappsböcker och andra böcker som ligger i min läshög!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar