onsdag 29 januari 2020

Mysteriet på Ödeborgen

Kristina Ohlsson är en mästare på att skriva spänning både för barn och vuxna. Mysteriet på Ödeborgen är hennes nya bok för barn 9-12 år. 

Boken handlar om syskonen Ellie och Walter vars föräldrar inte kommer kunna ta hand om dem på ett tag och de ska därför bo hos en fosterfamilj på Stormön. Fosterföräldrarna de kommer till bor i Ödeborgen där de ska öppna ett hotell. Redan när Ellie och Walter kommer till ön får de höra att Ödeborgen är farlig och att de ska hålla sig borta därifrån. Det börjar också hända märkliga saker. En svart fågel jagar Ellie, någon rycker i dörrhandtagen på natten och i ett av rummen i Ödeborgen hänger tavlorna åt fel håll. 

Mysteriet på Ödeborgen är en riktigt spännande bok som jag tror att de som gillat Kristina Ohlssons tidigare böcker inte kommer att bli besvikna på. Den är välskriven och har ett högt tempo vilket gör att det aldrig blir tråkigt att läsa. Många spännande och övernaturliga böcker för mellanåldern brukar ha en ganska liknande handling men  Mysteriet på Ödeborgen känns unik och nyskapande. Det är en fågel som spökar och intressanta miljöer att läsa om. 

Boken är riktigt spännande och läskig men det som gör mest intryck på mig var de verklighetstrogna inslagen. Det är berörande att läsa om syskonen Ellie och Walter som känner sig ensamma på den nya platsen och längtar efter sina föräldrar samtidigt som de är arga på dem. Även detta är ett spänningsmoment i boken då man förstår att något har hänt och att syskonen är arga på sina föräldrar men inte förrän längre in i boken får man veta vad det är som hänt. 

Jag tycker att Kristina Ohlsson är en skicklig författare som beskriver både miljöer, karaktärer och spännande händelser på ett bra sätt. Men jag störde mig lite på att det ständigt i dialogerna användes "ok" istället för "okej" vilket för mig inte hör hemma i en bok. 

I det stora hela är Mysteriet på Ödeborgen en riktigt spännande bok som jag rekommenderar till alla som gillar övernaturliga böcker med ett djup. 

Titel: Mysteriet på Ödeborgen
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar