fredag 5 maj 2017

Agnes bokblogg 3 år - Boktips från Saga

För att fira att bloggen fyllde tre år igår hade jag tänkt fylla bloggen med lite nya boktips. Jag frågade därför tre av mina bokkompisar om de ville tipsa om böcker, och de ville de! Så under de kommande dagarna kommer det att dyka upp gästinlägg av min kompisar Saga, Sara och Izabel, kul va? Idag kommer ett boktips från Saga:


Saga!
Hej alla Agnes bokbloggs läsare! Mitt namn är Saga Löfberg och jag är 15 år. Min favoritbok är Harry Potter och Fången från Azkaban. Jag är ett stort fan av dystopier (till exempel Legend, Divergent och The Hunger Games) men också verklighetstrogna böcker (till exempel The Fault In Our Stars och Fangirl).  

Jag har blivit ombedd av Agnes att skriva ett boktips på hennes blogg för att bloggen fyller 3 år. Jag tar detta som en stor ära då jag är mycket imponerad av Agnes inlägg här på bloggen. Jag lärde känna Agnes genom Bookworms på Eskilstuna Stadsbibliotek så vårat gemensamma intresse är självklart böcker.

Den bok jag har valt att tipsa om är Tusende Våningen av Katharine McGee. Boken är utgiven 2016 av Gilla Böcker och går att köpa på Bokus men jag köpte mitt exemplar på akademiska Bokhandeln i Helsingfors (om ni är intresserade av litteratur och befinner er i Helsingfors rekommenderar jag verkligen er att besöka Akademiska Bokhandeln. De har böcker på svenska, engelska, finska och många fler språk).

Tusende Våningen är en dystopi som utspelar sig år 2118 i USA. Boken handlar om fem ungdomar som bor i ett torn som byggts över hela Manhattan. De fem huvudkaraktärerna är Avery, Leda, Eris, Watt och Rylin. De har alla sina egna problem, både stora och små. Avery beskrivs som världens vackraste flicka. Hennes skönhet är dock inte helt naturlig då hennes föräldrar manipulerat sina gener för att få det vackraste barnet i världen men trots det kan hon inte få det enda, den enda, hon vill ha sin adoptivbror Atlas. Leda har spenderat sommaren på rehabilitering för att få bukt med sitt drogberoende och när hon äntligen kommer tillbaka till sitt lyxliv i Tornet så beter sig hennes bästa vän Avery lite konstigt. Leda börjar undrar över var Atlas, Averys bror, har varit hela året, så hon anlitar hackaren Watt för att få reda på den informationen hon vill ha. Watt är inte en bråkdel så rik som Avery och Leda är. Han lever i nedre delen av tornet där han tjänar pengar på sin olagliga kvantdator. Eris problem är att hon har blivit tvungen att lämna sitt lyxiga liv i övre Tornet på grund av en lögn hon trott på hela sitt liv. Den femte och sista karaktären är Rylin. Rylin lever även hon ett fattigt liv i nedre delen av Tornet där hon försörjer sin lillasyster då de mist sin mamma och pappan inte närvarande.

Jag har valt att tipsa om denna bok för att jag tycker att den står ut mot alla andra. Tusende Våningens kapitel är uppdelade efter karaktärerna. Det första kapitlet är skrivet ur Averys perspektiv, det andra ur Ledas och så vidare. Boken är skriven i tredje person. Jag personligen gillar att varje kapitel är skrivet ur de olika huvudpersonernas perspektiv. Det gör boken lite mer intressant och det blir en Cliffhanger i slutet på alla kapitel då man måste vänta på nästa kapitel ur den karaktärens perspektiv. Medans man läser vidare i boken så knyts alla karaktärers öden samman på ett mycket snyggt och smidigt sätt.

Jag väljer att kalla denna bok en dystopi men beroende på vilka åsikter man har om världens utveckling så kan man självklart placera boken i en annan genre.

Jag använder betygssystemet 0-9 ¾ och av mig får Tusende Våningen 8 / 9 ¾

Tack så mycket för ditt boktips Saga! Jag blev jättesugen på att läsa boken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar