måndag 15 maj 2017

Sorg, vänskap och magi

Det magiska hjärtat är en bok för 9-12 år skriven av Kristina Ohlsson. Boken är utgiven av Lilla piratförlaget 2016 och finns på Adlibris och Bokus.

Den här boken handlar om Roberta som går på en auktion med sin morfar och bästa kompis Charlotta. Av en slump köper hon en jordglob som visa sig vara magisk. Den kommer precis lätt i tid då Charlotta blir svårt sjuk. Hon har länge haft problem med sitt hjärta, men nu är hon verkligen sjuk på riktigt. Tillsammans med kompisen Eric gör Roberta allt för att försöka rädda sin vän. Kanske kan den magiska jordgloben vara till hjälp.

Den här boken lånade jag spontant på biblioteket när jag inte visste vad jag skulle läsa och det visade sig vara ett bra spontanlån. Jag har gillat flera andra av Kristina Ohlssons böcker, till exempel Glasbarnen. Hon skriver ofta lite övernaturliga och spännande böcker. Den här boken var inte lika övernaturlig som flera andra av hennes böcker, men det var en bra blandning mellan sorg, vardag och magi.

När jag började läsa den här boken förväntade jag mig en helt okej bok, men mina förväntningar överträffades helt. Jag tyckte mycket om den här boken, det var en härlig bok att sträckläsa en söndagsmorgon och den berörde mig verkligen. Boken var verkligen sorglig då den handlade om en tjej vars kompis var svårt sjuk och den hade en bra vändning på slutet som jag iför sig hade listat ut, men det var spännande att läsa ändå. Jag gillar hur Kristina Ohlsson skildrar både vänskap, sorg och spänning på ett så bra sätt. Dessutom kunde man känns igen sig mycket i huvudpersonens tankar om döden. Jag tycker att det är viktigt att det finns böcker för barn om döden som inte är allt för sorgliga och Det magiska hjärtat var perfekt eftersom den även handlar om andra saker.

Jag vill verkligen rekommendera den här boken dels till barn i målgruppen, 9-12 år, men också till er som är äldre. Det är en jättefin bok som skildrar både, sorg, vänskap och magi på ett underbart sätt. Jag tror även att den skulle passa bra att läsa tillsammans både barn och vuxen. Boken är en bra grund att kunna prata om svåra ämnen som döden till exempel. Jag tror också att Det magiska hjärtat kan vara en jättebra sommarläsningsbok att sluka i solskenet. Ett hett tips alltså!

Det magiska hjärtat får 5 av 5 ugglor av mig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar