onsdag 17 maj 2017

Bra app för boksamtal

Jag har upptäckt en jättebra app för samtal om böcker! Den heter Boksamtal och är gjord av elever på Vårbyskolan tillsammans med en illustratör. Den vänder sig främst till lärare, bokcirklar och föräldrar som läser med sina barn. Jag tycker att appen är jättebra att ha som grund när man samtalar om böcker. Den är uppbyggd med spelregler, och lite information om appens bakgrund, men man kan såklart använda den som man vill. Själva frågorna ser ut som frågekort man kan blanda och några exempel på frågor är: "Finns det några illustrationer i boken? Vad tycker du om dem?", "Vad tyckte du om språket i boken? Var boken lättläst eller svårläst? Vad beror det på?", "Välj en miljö ur boken och beskriv den så noga som du kan. Varför valde du just den miljön?" och "Var det något i boken du inte förstod eller tyckte var svårt? Utveckla.".  ag tycker att frågorna är bra formulerade och både är enkla att svara på samtidigt som man får tänka efter lite. Jag testade den här appen tillsammans med två av mina kompisar. Först testade vi att prata om varsin bok, det funkade och öppnade upp till bra samtal då vi jämförde våra böcker och så vidare. Men jag skulle säga att det är enklare att få igång ett bra samtal om man har läst samma bok. Jag kan också tänka mig att de här frågorna kan vara en bra grund till en bokrecension till exempel!

Appen Boksamtal finns att ladda ner gratis till iPhone och iPad än så länge och kommer till hösten att även finnas på Android. Ett hett tips till alla lärare, bokcirklar och andra som vill prata om böcker! Här kan du läsa mer om appen.

4 kommentarer:

 1. Vilket roligt initiativ!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra tips och vilket fint initiativ! Jag hade inte hört talas om appen innan jag läste ditt inlägg. Vad kul att läsa om appen och få mer inblick i att den finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en app jag verkligen vill tipsa om! Så himla bra ju!

   Radera