tisdag 12 maj 2020

De två första böckerna om Dillstaligan

Jens Lapidus är en omtyckt författare som skrivit flera böcker för vuxna. Nu barnboksdebuterar han med två böcker om Dillstaligan.

Böckerna om Dillstaligan handlar om Jonathan som gillar att uppfinna saker och ofta sitter själv hemma och arbetar med sina uppfinningar. Han är ganska ensam och har inga riktiga kompisar. Men i den första boken som heter Konstkuppen träffar Jonathan Zasha eller Z som hon kallas. När Zashas kompis Sofia blir oskyldigt anklagad för att ha stulit mat och de får höra att tjuvar som skäl konst har kommit till Dillsta känner Jonathan och Zasha att de måste agera och bildar en tjuvliga. I den andra boken Juvelkuppen har de utökat sitt gäng med Bollan som går i deras klass. Någon i Dillsta försöker lura folk på pengar, bland annat Zasha råkar ut för det. Och de stör sig på den självgoda klasskamraten Rick som skryter om alla saker han har. Det har blivit dags för nästa kupp för Dillstaligan.


 

Böckerna om Dillstaligan tror jag verkligen kan locka barn 6-9 år till läsning. De är lättlästa och uppbyggda på ett sätt som gör att man vill läsa vidare hela tiden. Det är spännande berättelser med intressanta karaktärer. Dessutom har de roliga och detaljrika illustrationer av Gustaf Lord som förstärker läsupplevelsen. Samtidigt som det är spännande berättelser har böckerna inslag av viktiga ämnen som kan väcka diskussioner med barn. Det handlar bland annat om mobbning, identitet, ensamhet, tiggeri och att ha en förälder som sitter i fängelse. Jag tror verkligen att böckerna skulle passa som högläsning tillsammans med barn även om de också passar bra att läsa själv.

Till ett lässuget barn i åldern 6-9 år skulle jag absolut rekommendera böckerna om Dillstaligan!

Författare: Jens Lapidus
Illustratör: Gustaf Lord
Förlag: Bonnier Carlsen
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar