måndag 25 maj 2020

Pippi Långstrump 75 år - Temavecka

I torsdags den 21 mars var det 75 år sedan Karin Nyman fick den nedskrivna berättelsen om Pippi Långstrump i 10-årspresent av sin mamma Astrid Lindgren. Det var Karin som en dag när hon låg hemma och var sjuk ville att hennes mamma skulle berätta något för henne och kom på namnet Pippi Långstrump. Om den tokiga flickan berättade Astrid för sina och andra barn och till Karins 10-årsdag skrev hon ner berättelsen. Först refuserades boken av Bonnier men sedan gavs den ut av Rabén & Sjögren 1945. Och tur är väl det. För annars hade vi inte fått bekanta oss med den påhittiga och roliga flickan Pippi Långstrump. Vi hade aldrig fått lära känna hennes lekkamrater Tommy och Annika eller hennes häst Lilla Gubben eller hennes apa Herr Nilsson. En barndom utan Pippi Långstrump vore en tråkigare barndom. 

Jag fick böckerna om Pippi Långstrump lästa för mig som barn. När jag tittar i mitt exemplar av Pippi Långstrump står det Glad påsk Agnes 2005 i den. Men mina starkaste minnen av Pippi är från filmerna. Som ban brukade jag vakna ganska tidigt om morgnarna och mina föräldrar lärde mig hur jag skulle göra för att sätta på DVD-spelaren och titta på film. Jag brukade alltid ta en blå plastskål med flingor i och sätta mig på golvet framför tv:n och titta på någon Astrid Lindgren-film. Det kunde vara Emil, Madicken, Bullerbyn eller Pippi. En favoritfilm var Pippi på rymmen och jag drömmer fortfarande om att en dag komma till en äng fylld av solmogna smultron att plocka som Pippi, Tommy och Annika gör när de rymmer hemifrån för att slippa rensa i jordgubbslandet. Och tänk hur häftigt det hade varit att ha en burk med Konrads kalasklister så att man skulle kunna klättra på väggarna och taket som Pippi gör. 

Året jag gick i förskoleklass skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år och vi hade en temadag i skolan för att fira detta. Då skulle man klä ut sig till en Astrid Lindgren-figur och jag valde såklart att klä ut mig till Pippi. Alla andra barn som också klätt ut sig till Pippi hade köpta utklädningskläder och peruker från leksaksaffären men jag hade flätor i mitt egna hår som stod rätt ut med hjälp av ståltråd, pappas långs strumpor och en blå tröja från Nordea där min farbror jobbade som vi hade sytt på små lappar på. Jag hade också en kappsäck med morotspengar i och ett Lilla Gubben-gosdjur fastsatt på en pinne som en käpphäst.

Nu på senare tid har jag bestämt mig för att läsa alla Astrid Lindgrens utgivna böcker. Dels för att återuppleva berättelserna från min barndom men också för att det skulle vara roligt att ha läst alla Astrid Lindgrens böcker. En bit på vägen har jag kommit! Nu går jag i trean på gymnasiet och i mitt gymnasiearbete har jag skrivit om Pippi Långstrump.

Pippi är en karaktär som har betytt mycket för många människor och nu fyller hon 75 år! Det kommer att firas hela året och jag vill såklart vara med och fira. Därför kommer jag den här veckan att ha en Pippivecka på min blogg. Jag kommer att recensera tre böcker som kommit ut i samband med jubileet. Det är en nyillustrerad serieutgåva av Pippi på rymmen, boken Pippiperspektiv där olika kända personer har skrivit om sin bild av Pippi Långstrump och nyutgåvan av Pippi firar födelsedag. Dessutom kommer jag att intervjua Fabian Göranson som har illustrerat Pippi på rymmen, prata Pippi på radio och ha en spännande Pippi-quiz där man har chans att vinna ett fint pris! Hoppas ni ser fram emot detta lika mycket som jag gör! Det blir ett inlägg om dagen den här veckan och allt kommer att handla om Pippi Långstrump!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar