lördag 2 maj 2020

En trilogi av Sara H. Olsson

På bokrean köpte jag Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson. Jag har tidigare läst och gillat hennes bok Sjöbodsblues och tänkte att det kunde vara roligt att läsa något mer av henne. Du glädjerika sköna är första delen i en feelgood-trilogi som utspelar sig i den fiktiva staden Hallavik. Boken följs upp med O helga natt och Livet är en fest. Det är tre underhållande böcker som är enkla att ta till sig!

Du glädjerika sköna handlar om Nina som lever ett lyxliv. Hon har en rik man och kan göra vad hon vill med pengarna hon får från honom. Men ett litet snedsteg gör att hela Ninas liv vänds upp och ner och hon blir tvungen att åka hem till Hallavik och bo hos sin mamma. I Hallavik bor Johanna som arbetar som kock och inte riktigt stadgat sig än. Hon gör allt hon kan för att grannhuset som är till salu inte ska säljas. Nina och Johannas liv korsas och en stark vänskap växer fram mellan dem. Ingenting blir som de från början trott. Det här är en bok som handlar om fin vänskap, kärlek, lögner och svek. Det är en underhållande och lättläst bok som är en bra verklighetsflykt. 

När jag hade läst klart Du glädjerika sköna tyckte jag att det var en helt okej bok men inget mer än så. Men jag behövde en ny ljudbok att lyssna på och valde därför att lyssna på uppföljaren O helga natt och sedan Livet är en fest. Jag tänkte inte berätta så ingående vad de två andra böckerna handlar om då det kan spoila handlingen i den första boken. Men man får följa Nina och Johanna vidare och läsa om deras vänskap och liv. O helga natt utspelar sig under julen och i Livet är en fest har det blivit vår igen om mycket förändras i deras liv. I den sistnämnda boken får vi även läsa ur två nya perspektiv. 

Böckerna gör sig väldigt bra som ljudböcker och är skickligt inlästa av Anja Lundkvist. De har en värme i sig som fyller en när man läser böckerna och det finns också en stor portion humor. Men för mig är det mest intressanta i böckerna karaktärsutvecklingen och relationen mellan de olika karaktärerna. Man lär känna Nina och Johanna och människorna runt omkring dem och får genom böckerna följa dem i viktiga skeden i livet. Nu när böckerna är utlästa känns det lite tråkigt att inte få fortsätta följa Nina och Johanna. Men det var en perfekt trilogi att fly in i när världen utanför var ganska mörk. I böckerna fick jag underhållning och de innehåller både humor, kärlek och vänskap med en lagom bit svärta. Jag ser fram emot att läsa mer av Sara H. Olsson, redan i maj kommer fortsättningen på Sjöbodsblues som heter Discokungen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar