tisdag 5 maj 2020

Läst i april

Med valborgsmässoafton på hemmaplan avslutades april. Det var en månad fylld av hemmastudier, påsklov och en hel den läsning. 

Athena. Hur svårt kan det vara?! av Elin Ek var den första boken jag läste i april. Lika rolig, spännande och fin som de två tidigare böckerna om Athena. Boken fick mig också att inse att Athena är en av mina favoritkaraktärer att läsa om. 

Helt seriöst av Hanna De Canesie läste jag på påsklovet tillsammans med Lexie. Vi hade en digital bokcirkel där vi tillsammans diskuterade boken vid flera tillfällen. Roligt att läsa tillsammans och en intressant bok!

Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg är en novellsamling om att gå på högstadiet som jag läste i april. Ett mångfald av noveller där alla på ett realistiskt sätt skildrade hur det är att vara ung. 

Du glädjerika sköna av Sara H. Olsson köpte jag på bokrean och det visade sig vara en fin feelgoodbok där jag verkligen fastnade för karaktärerna. Så mycket att jag direkt efter jag läst klart boken lyssnade på de två andra delarna i trilogin O helga natt och Livet är en fest.

Sammeli, Epp och jag, I min farmors hus, Den långa, långa resan och Potatisbarnen är fyra bilderböcker illustrerade av Ilon Wikland som jag blev sugen på att läsa efter att ha läst en biografi om Ilon Wikland. I min farmors hus har Barbro Lindgren skrivit texten till och Den långa, långa resan är skriven av Rose Lagercrantz. De andra två böckerna har Ilon Wikland gjort både text och illustrationer till. Det var intressant att efter att ha läst biografin om Ilon Wiklands liv läsa de här bilderböckerna som alla på något sätt berättar om hennes uppväxt och barndom. 

Ganska nära sanningen av Anna Ahlund läste jag äntligen i april. Den hade jag längtat efter sedan jag slog ihop Annas tidigare bok Saker ingen ser sensommaren 2017. Ganska nära sanningen är en av de bästa och finaste böckerna jag läst i år. Fina miljöer, trovärdiga karaktärer och en historia som man bara flyter igenom som läsare! 

Happy place av Elma Bergsland, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip, Stella Lyckhammar och Pelle Sunvisson är en unik bok då den är skriven av fyra åttondeklassare tillsammans med deras lärare. En spännande och välskriven berättelse som imponerade på mig men som tyvärr inte tilltalade mig genremässigt. 

Tio små blommor av Emma Virke och Ida Björs är en bilderbok som innehåller en klassisk räknesaga där blommorna en efter en försvinner från vasen på olika sätt. Samma berättelse berättas i de färgstarka bilderna och man får också se vad som händer runt omkring. En fin bilderbok!

Närmar du dig mjukt av Jaqueline Woodson är den andra ungdomsboken som finns översatt till svenska av 2018 års ALMA-pristagare. Det är en vacker berättelse femtonåriga Miah och Ellie som möts första dagen i den nya skolan. De kan inte sluta tänka på varandra men problemet är att Miah är svart och Ellie vit. Det gör att andra runt omkring dem inte ser på deras kärlek på samma sätt som dem. En så fin och berörande bok!

Pippi firar födelsedag av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman har kommit ut i en utgåva med guldomslag för att fira Pippis 75-års jubileum. Roligt att läsa om en fin Pippi-historia från barndomen!

Jag har en hel hög med nya spännande böcker hemma som jag ser fram emot att läsa i maj. Snart är det också dags att ta sig en titt på sommarens utgivning och planera sommarläsningen! Det ser jag fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar