lördag 16 maj 2020

Månen, varelsen och jag

Ylva Karlsson har skrivit ett flertal böcker för barn och ungdomar, bland annat Skriv om och om igen som hon och Katarina Kuick och belönades med Augustpriset för 2009. Nu är Ylva Karlsson aktuell med en bok för 6-9 åringar som heter Månen, varelsen och jag. Den är illustrerad av Sofia Falkenhem vars bildspråk känns igen från böckerna om Kalle Skavank av Petrus Dahlin och Mats Strandbergs böcker om monstret Frank. 

Månen, varelsen och jag handlar om Månne som är åtta år och har bestämt sig för att starta en youtubekanal. Hen ska bli den yngsta youtubern och göra vloggar där hen berätta om sitt liv och hur det är att vara Månne. Hur det är att varken var flicka eller pojke. Hen ska berätta om saker hen gör med sina kompisar Rut och Jörgen men också om alla jobbiga frågor och folk som inte förstår att det faktiskt går att vara en hen. 

Hela boken är skriven som inlägg på Månnes youtubekanal där hen berättar om sin vardag, sina känslor och saker som händer. Det är ett grepp jag tror passar bra för den tänkta målgruppen. Det blir som en modern version av böcker skrivna som dagböcker där man får följa karaktärens liv. 

Månen, varelsen och jag är en viktig bok. Jag har tidigare bara läst ungdomsböcker med karaktärer som är ickebinära och det är verkligen bra att det kommer en bok för yngre barn som handlar om hur det är att vara varken tjej eller kille. Jag tror att boken kan ge till kunskap och förståelse till både barn och vuxna och bidra till ett normaliserande. 

Jag gillar verkligen Månne som karaktär, hen är en person som är lätt att tycka om och jag blir ledsen när jag läser om allt det jobbiga hen får vara med om. Äldre barn kommer fram till Månne på skolgården och frågar om hen är flicka eller pojke och om hen har snopp eller snippa. I luciatåget sjunger de till alla flickor och pojkar men inte till hennar. Det gör Månne ledsen. Att läsa om Månnes känslor och upplevelser kring när någon felkönar henom eller bara pratar om tjejer och killar får mig verkligen att inse hur mycket i vårt samhälle som är uppbyggt på tanken att det bara finns två kön. Samtidigt är boken en skildring om hur det är att vara barn idag. Allt handlar inte om att vara ickebinär, det handlar om en åttaårings liv.

Jag tycker att alla borde läsa Månen, varelsen och jag oavsett om man tillhör målgruppen 6-9 år eller är äldre. Det är en fin berättelse om hur det är att vara åtta år och ickebinär som ger en förståelse för hur det kan vara att leva utanför normen. 

Titel: Månen, varelsen och jag
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar